Menu

Duurzaamheidsverslag 2016 online: de groene stad

12 juli 2017

In het jaar 2050 verwachten specialisten dat 70% van de bevolking in steden zal wonen. Kijkend naar de betonnen en verwaarloosde buitenwijken van veel steden in Europa en de overvolle binnensteden en snelwegen in Nederland, is dat een weinig hoopgevende voorspelling. Maar het kan anders.
> duurzaam.vanwerven.nl

Singapore bevindt zich met 5,3 miljoen inwoners in de subtop van grootste steden ter wereld, maar is wel één van de meest dichtbevolkte. De stad groeide de laatste 20 jaar maar liefst met 100% en ontwikkelde zich in de jaren ’60 tot een overvolle havenstad. Een stad vol smog, luchtvervuiling, hitte en overlast? Nee, dit is de groenste stad ter wereld! Singapore wordt zelfs ‘garden city’ genoemd. Klik hier maar eens en je ziet waarom. 
 

Groene steden zijn beter voor alles

Groene steden zorgen voor betere luchtkwaliteit, meer sociale omgang met elkaar op straat, minder criminaliteit, meer concentratie tijdens het werk, mensen gaan er meer van bewegen, het voert ons hemelwater beter af en het verlaagt de temperatuur tijdens hete zomers. Groene steden zorgen voor bewezen gelukkiger mensen, een duurzamer klimaat en meer biodiversiteit. Groen in steden is, kortom, onmisbaar voor een prettige leefomgeving.
 

Duurzaamheid en economie

Wij publiceren het duurzaamheidsverslag van Van Werven, waarvan Heicom een volwaardige dochter is. Bij Heicom richten we ons op vergroening van steden, parken en sportvelden. De meest uitdagende omgevingen voorzien wij van bodemverbeteraar en substraten, doe het maar zo moeilijk mogelijk. Een missie waar ik, en gelukkig steeds meer beleidsbepalers en stadsbewoners, met heel mijn hart achter sta.
 
Veel bedrijven zijn primair gericht op geld verdienen. Met zo’n houding was Singapore nooit zo’n welvarende stad geworden. Dat leert ons dat duurzaamheid nooit een onderdeel kan zijn van ons economisch denken, maar er volwaardig naast moest staan. Of misschien nog radicaler, slechts dienend moet zijn aan deze citizens welfare.
 
Op duurzaam.vanwerven.nl vindt u allerlei grafieken met duurzaamheid in cijfers. We investeren in milieuvriendelijke machines en we besparen op CO2. Maar hopelijk leest u tussen de regels en grafieken door ook iets van onze onderliggende motivatie, het welbevinden van mensen. Want het mooiste van duurzaam ondernemen is wanneer dát bovenaan staat. Daar knapt iedereen van op.
 
Herbert van Werven
Directeur Heicom (dochteronderneming Van Werven)

> lees hier het complete verhaal over De Groene Stad.

 



Veertien keer CO₂-neutraal

Jaarlijks brengen we onze emissies in beeld, maar ook de besparingen die we realiseren met onze producten. Al jarenlang bespaart Van Werven vele malen meer CO₂dan het produceert. Dat heeft te maken met de recyclingactiviteiten, waarbij van afval grondstoffen worden gemaakt. Deze gerecyclede grondstoffen realiseren een CO₂-besparing, omdat er geen nieuwe grondstoffen gedolven of bewerkt hoeven te worden. Een voorbeeld daarvan is de verwerking van kunststof. Afgedankte kunststoffen hoeven niet te worden verbrand, hetgeen de eerste besparing is. Het proces van recyclen van kunststof veroorzaakt bovendien slechts een fractie van de CO₂-uitstoot vergeleken met het delven en bewerken van olie. Veel bedrijven proberen CO₂-neutraal te zijn. Van Werven is niet CO₂-neutraal, maar bespaarde in 2016 14 keer meer CO₂ dan het produceert.
 

Social return

De participatiewet, die in 2015 van kracht ging, daagt bedrijven uit om 5% van hun werkzaamheden te laten verrichten door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2015 had Van Werven zes personen middels Social Return in dienst, in 2016 waren dit negen medewerkers. We merken dat het in de praktijk lastig blijft om geschikte kandidaten te vinden. We blijven daarom actief betrokken bij initiatieven om drempels weg te halen en meer mensen via Social Return een plek te bieden. Dit blijven we bijvoorbeeld doen als ambassadeur van De Normaalste Zaak. 


> Lees het verhaal van Jordi Bruggink: "Ik heb altijd moeite gehad met theorie leren, maar in de praktijk kan ik goed uit de voeten."

Circulaire economie

Het is onze doelstelling om Van Afval Naar Grondstoffen te werken. Door onze jarenlange ervaring in de recyclingsector zijn we in staat om onze kennis om te zetten in haalbare businessmodellen met één doel: het zoveel mogelijk circulair maken van grondstoffen. Dat doen we bijvoorbeeld met onze kunststofrecycling: we recyclen jaarlijks meer dan 80.000 ton kunststoffen tot een hoogwaardig recyclaat, dat bijvoorbeeld toegepast wordt in tuinmeubilair, de automotive industrie en in huishoudelijke artikelen. Niet alleen in Nederland willen we haalbare, circulaire businessmodellen ontwikkelen, we willen deze kennis ook delen in Europa. We willen de voorsprong die wij in Nederland op dit gebied hebben, gebruiken om ook andere landen in Europa te helpen hun duurzaamheidsdoelen te behalen. Daarnaast proberen we actief een rol te spelen in de wet- en regelgeving in Europa, om op deze manier ook de regelgeving in de recyclingbranche te bevorderen.

> Lees al onze duurzaamheidsdoelen

Verder lezen

Vacature: Assistent Planner Technische Dienst

Vacature: Assistent Planner Technische Dienst

27 juni 2017

Voor onze vestiging in Oldebroek zijn wij op zoek naar een ervaren Assistent Planner Technische Dienst (fulltime). In deze functie ben je mede verantwoordelijk voor het plannen van reparaties en onderhoud aan diverse grondverzetmachines en voertuigen. 

Lees meer
Diepploegen met 900 PK in de polder

Diepploegen met 900 PK in de polder

19 juli 2017

Een Fendt 1050 en 939, samen goed voor meer dan 900pk, trekken de ploeg op 1 meter 45 door de grond op een perceel aan de Hoekwantweg in Biddinghuizen. Van Werven schafte beide trekkers recent aan. Niet nieuw zijn de zelf gebouwde ploegen en de ervaren chauffeurs. 

Lees meer